Bence és Levi oldala!Senki másé!
Bence és Levi oldala!Senki másé!
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chat a Hírekről
Ide olyanokat írjatok amik a hírekről a hírek képeiről szól nagyjából!!köszi Bence
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
SzavazZ!
anyád hogy van ?

jól
nem jól
de jóóól
elmegy
hova?
mittomén :D
hosszúpályiba
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LEVI MONDTA
megmentettük a hosszúpályi rózsaszín hím ivartalanított vizipintyeket

iggen :D
meghát
jó volt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hír
Hír : TEgnap megkérdeztek az időjárásról

TEgnap megkérdeztek az időjárásról

Bence  2007.02.06. 15:13

mondtam neki, hogy most kettőnk közül melyik a vak?én akinek a kezében fehér bot van, vagy ő akinek nincs szeme?? szerintekek mi volt a válasz?

Foszlós kalács -------------------------------------------------------------------------------- Olyan kalács, amely nem csak frissen kisütve gusztusos, hanem másnap is foszlós marad és nem szárad ki, csak kovásszal készíthetõ. Ezért elõzõleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 10 dg lisztet 0,8 dl langyos tejjel, 1,5 dg elmorzsolt élesztõvel, egy csipet aszkorbinsavval, és letakarva tegyük meleg helyre. Amikor a kovász teljesen megkelt, adjunk hozzá 25 dg lisztet, 1,3 dl langyos tejet, 2 tojássárgáját, 4 dg barna cukrot, 1 mokkáskanál vanillincukrot, egy csipet sót, és dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele 2 dg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dg olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át. Ha a tej már nem friss, akkor elõzõleg forraljuk fel, és langyosra hûlve használjuk, nehogy megsavanyodjon. Közben vastagon vajazzunk ki egy kisebb méretû, téglalap alakú tortasütõ formát. Amikor a tészta kb. háromszorosára kelt, gyúrjuk át a tálban, és borítsuk ki alaposan belisztezett deszkára. Az átgyúrt tésztából sodorjunk kétszer olyan hosszú rudat, mint a tortaforma, hajlítsuk ketté, majd az egyenletes vastagságú fél rudakat egymással keresztezve háromszor fonjuk egymásba. Utána az összecsavart tésztát helyezzük a kivajazott, lehetõleg szilikon– vagy teflonbevonatú tortasütõ formába, és letakarva kelesszük még háromnegyed órán keresztül. Végül kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, és erõsebb tûzön süssük 10 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tûzön még kb. 25 percig, hogy teljesen átsüljön. A barnára pirult kalácsot azonnal vegyük ki a sütõformából és állítsuk rácsra, különben befülled. Legalább 10 percig ne nyissuk ki a sütõ ajtaját. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával. Amennyiben Fonott kalácsot kívánunk készíteni, akkor a megkelt tésztát osszuk három egyenlõ részre, és formáljunk belõlük egyforma hosszú, orsó alakú rudakat. Az egymás mellé helyezett rudak egyik végét nyomkodjuk egymásba, majd a három ágból fonjunk laza copfot. Elõtte azonban mindhárom ágat kissé csavarjuk meg, így magasabb lesz a fonott kalács. Egy kisebb méretû zománcozott tepsit vajazzunk ki, és fektessük bele az összefont tésztát. A továbbiakban a szögletes kaláccsal megegyezõ módon járjunk el. A kelt tésztából készült kalács csak lehûlve fogyasztható. A maradékot papírzacskóban vagy selyempapírba csomagolva tároljuk, hogy ne száradjon ki idõ elõtt. Hûtõszekrénybe nem szabad betenni. A foszlós kalács íze nyers tejjel fogyasztva érvényesül leginkább. Hízásra kevésbé hajlamosak szeletekre vágva vékonyan megkenhetik vajjal, mézzel vagy gyümölcsízzel is, így még finomabb lesz. Egyébként, ha a vanillincukor helyett egy csipet õrölt kardamommagot teszünk a kalácstésztába, akkor olyan különleges ízt érünk el, amely a legkényesebb ínyencek elvárásait is kielégíti. A fenti mennyiségû tésztából kb. 65 dg súlyú kalács várható. Aki a boltokban kapható hófehér kalácshoz van szokva, az hagyja el a tésztából a tojássárgáját. Ennél a változatnál a tészta dagasztásához 1,6 dl tejet használjunk. Ha azt akarjuk, hogy ez is olyan szép sárga legyen, mint a tojásos változat, akkor tegyünk egy csipet kurkumát a tésztájába, de sáfrányos szeklice tejben kifõzött levével is sárgíthatjuk. Ebbõl a tésztából változtatás nélkül készíthetünk Brióst is. Ebben az esetben a megkelt tésztából formáljunk 9 db kb. 30 cm hosszú rudat, és ezeket csiga alakban csavarjuk össze. Még finomabb lesz ez a közkedvelt péksütemény, ha a tetejét sütõbe helyezés elõtt mákkal meghintjük. Egyszerûbben is készíthetünk brióst, ha a 9 részre osztott tészta mindegyikébõl lecsípjük a negyedét. Ezután formáljunk belõlük egy nagyobb és egy kisebb golyót, majd az elõbbit helyezzük egy kivajazott tepsibe. Nagyobb méretû zománcozott tepsit használjunk, és az egyes adagokat minél távolabb helyezzük egymástól, hogy legyen hely a növekedésre. Mindegyik golyó közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, majd keverjünk össze 1 tojássárgáját 2 evõkanál tejjel, és finoman kenjük meg vele a tetejét. Végül helyezzük a kisebb golyókat a mélyedésbe, és azt is megkenve kelesszük a tésztát még háromnegyed óráig, majd az egészet tojásos péppel újból megkenve a kaláccsal megegyezõ módon süssük 5 percig erõsebb, majd 10 percig közepes tûzön, amíg barnára pirul. A briósból a mazsolát el is hagyhatjuk. A kalácshoz hasonlóan, lehûlve fogyasszuk. Még finomabb lesz, ha kisebb darabokra tördeljük, és Mazsolás krémtúróba mártogatva fogyasztjuk. Ennek legcélszerûbb elkészítési módja, hogy a szükséges mennyiségû lágy túrót húsdarálón áthajtjuk, majd ízlés szerinti mennyiségû mazsolával, mézzel és kevés vanillincukorral ízesítjük. Jól összekeverve hûtõszekrényben néhány óráig érleljük. Hozzáadás elõtt ajánlatos a mazsolát meleg vízbe áztatni, hogy ne legyen olyan kemény. Zárt héjszerkezete következtében ezt a fajta péksüteményt fel is frissíthetjük oly módon, hogy a tetejét kissé megvizezve grillsütõben átmelegítjük.

 
Óra
 
SzámláLÓ
Indulás: 2006-09-10
 
NaptÁr
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
1 pár link ha kell
 
Szevazz Ide is
hova mész nyaralni?

hosszúpályi
oda
ide
ide-oda
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Levi szzerint
Kedvenc osztálytársad:?

viki
tama
szilvi
dóri
kinga
kinga
gábor
viki
Baló tanár úr
Vánti D_D
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZavazzzzavasz
de most komolyan?

igen
nem
nem
igen igen?
igggeeeeen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!