Hír : TEgnap megkérdeztek az időjárásról |
TEgnap megkérdeztek az időjárásról
Bence 2007.02.06. 15:13
mondtam neki, hogy most kettőnk közül melyik a vak?én akinek a kezében fehér bot van, vagy ő akinek nincs szeme?? szerintekek mi volt a válasz?
Foszlós kalács
--------------------------------------------------------------------------------
Olyan kalács, amely nem csak frissen kisütve gusztusos, hanem másnap is foszlós marad és nem szárad ki, csak kovásszal készíthetõ. Ezért elõzõleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 10 dg lisztet 0,8 dl langyos tejjel, 1,5 dg elmorzsolt élesztõvel, egy csipet aszkorbinsavval, és letakarva tegyük meleg helyre. Amikor a kovász teljesen megkelt, adjunk hozzá 25 dg lisztet, 1,3 dl langyos tejet, 2 tojássárgáját, 4 dg barna cukrot, 1 mokkáskanál vanillincukrot, egy csipet sót, és dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele 2 dg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dg olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át. Ha a tej már nem friss, akkor elõzõleg forraljuk fel, és langyosra hûlve használjuk, nehogy megsavanyodjon. Közben vastagon vajazzunk ki egy kisebb méretû, téglalap alakú tortasütõ formát. Amikor a tészta kb. háromszorosára kelt, gyúrjuk át a tálban, és borítsuk ki alaposan belisztezett deszkára. Az átgyúrt tésztából sodorjunk kétszer olyan hosszú rudat, mint a tortaforma, hajlítsuk ketté, majd az egyenletes vastagságú fél rudakat egymással keresztezve háromszor fonjuk egymásba. Utána az összecsavart tésztát helyezzük a kivajazott, lehetõleg szilikon– vagy teflonbevonatú tortasütõ formába, és letakarva kelesszük még háromnegyed órán keresztül. Végül kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, és erõsebb tûzön süssük 10 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tûzön még kb. 25 percig, hogy teljesen átsüljön. A barnára pirult kalácsot azonnal vegyük ki a sütõformából és állítsuk rácsra, különben befülled. Legalább 10 percig ne nyissuk ki a sütõ ajtaját. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
Amennyiben Fonott kalácsot kívánunk készíteni, akkor a megkelt tésztát osszuk három egyenlõ részre, és formáljunk belõlük egyforma hosszú, orsó alakú rudakat. Az egymás mellé helyezett rudak egyik végét nyomkodjuk egymásba, majd a három ágból fonjunk laza copfot. Elõtte azonban mindhárom ágat kissé csavarjuk meg, így magasabb lesz a fonott kalács. Egy kisebb méretû zománcozott tepsit vajazzunk ki, és fektessük bele az összefont tésztát. A továbbiakban a szögletes kaláccsal megegyezõ módon járjunk el. A kelt tésztából készült kalács csak lehûlve fogyasztható. A maradékot papírzacskóban vagy selyempapírba csomagolva tároljuk, hogy ne száradjon ki idõ elõtt. Hûtõszekrénybe nem szabad betenni. A foszlós kalács íze nyers tejjel fogyasztva érvényesül leginkább. Hízásra kevésbé hajlamosak szeletekre vágva vékonyan megkenhetik vajjal, mézzel vagy gyümölcsízzel is, így még finomabb lesz. Egyébként, ha a vanillincukor helyett egy csipet õrölt kardamommagot teszünk a kalácstésztába, akkor olyan különleges ízt érünk el, amely a legkényesebb ínyencek elvárásait is kielégíti. A fenti mennyiségû tésztából kb. 65 dg súlyú kalács várható. Aki a boltokban kapható hófehér kalácshoz van szokva, az hagyja el a tésztából a tojássárgáját. Ennél a változatnál a tészta dagasztásához 1,6 dl tejet használjunk. Ha azt akarjuk, hogy ez is olyan szép sárga legyen, mint a tojásos változat, akkor tegyünk egy csipet kurkumát a tésztájába, de sáfrányos szeklice tejben kifõzött levével is sárgíthatjuk.
Ebbõl a tésztából változtatás nélkül készíthetünk Brióst is. Ebben az esetben a megkelt tésztából formáljunk 9 db kb. 30 cm hosszú rudat, és ezeket csiga alakban csavarjuk össze. Még finomabb lesz ez a közkedvelt péksütemény, ha a tetejét sütõbe helyezés elõtt mákkal meghintjük. Egyszerûbben is készíthetünk brióst, ha a 9 részre osztott tészta mindegyikébõl lecsípjük a negyedét. Ezután formáljunk belõlük egy nagyobb és egy kisebb golyót, majd az elõbbit helyezzük egy kivajazott tepsibe. Nagyobb méretû zománcozott tepsit használjunk, és az egyes adagokat minél távolabb helyezzük egymástól, hogy legyen hely a növekedésre. Mindegyik golyó közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, majd keverjünk össze 1 tojássárgáját 2 evõkanál tejjel, és finoman kenjük meg vele a tetejét. Végül helyezzük a kisebb golyókat a mélyedésbe, és azt is megkenve kelesszük a tésztát még háromnegyed óráig, majd az egészet tojásos péppel újból megkenve a kaláccsal megegyezõ módon süssük 5 percig erõsebb, majd 10 percig közepes tûzön, amíg barnára pirul. A briósból a mazsolát el is hagyhatjuk. A kalácshoz hasonlóan, lehûlve fogyasszuk.
Még finomabb lesz, ha kisebb darabokra tördeljük, és Mazsolás krémtúróba mártogatva fogyasztjuk. Ennek legcélszerûbb elkészítési módja, hogy a szükséges mennyiségû lágy túrót húsdarálón áthajtjuk, majd ízlés szerinti mennyiségû mazsolával, mézzel és kevés vanillincukorral ízesítjük. Jól összekeverve hûtõszekrényben néhány óráig érleljük. Hozzáadás elõtt ajánlatos a mazsolát meleg vízbe áztatni, hogy ne legyen olyan kemény. Zárt héjszerkezete következtében ezt a fajta péksüteményt fel is frissíthetjük oly módon, hogy a tetejét kissé megvizezve grillsütõben átmelegítjük.
|